maandag 21 februari 2011

Reportage over KNN door Ruud Elmendorp



Meer video's van Ruud Elmendorp zijn te zien op zijn website:
http://videojournalist.nl/

maandag 14 februari 2011

Valentijnsdag bij KPMG

Het wordt nog maar 3 jaar gevierd bij KPMG Kenya, maar ze weten wel van uitpakken tijdens Valentijnsdag.... Naast dat iedereen een doos bonbons kreeg, gaf de CEO nog wat extra aandacht aan de lady's...
Geen lullig roosje, maar een groot boeket rozen met een goud randje...

Mary, collega Corporate Finance van Simon

Mijn eerste vliegles.

Afgelopen zaterdag ben ik met een groepje Hollanders gaan vliegen (vliegende Hollanders). We zijn vanaf de Ambassade vertrokken naar een airstrip ongeveer een uur rijden buiten Nairobi. De man die het organiseerde is sinds kort vlieg instructeur en nam voor de 2e keer een groepje mee om te vliegen. Voor mij de eerste keer. Ik vond het echt fantastisch en bijna surrealistisch om zo in de lucht te hangen en ook echt een vliegtuigje te besturen. Ik vond het erg jammer toen we weer gingen landen. Het is dan ook zeker voor herhaling vatbaar...

woensdag 2 februari 2011

Beursgang Bralirwa

Eindelijk is het dan zover, BRALIRWA is officieel genoteerd op de effectenbeurs van Rwanda. Op maandag 31 januari was het dan zover, het luiden van de gong door de premier van Rwanda. Omdat het precies op mn verjaardag viel, hebben we dit feestje eveneens aangegrepen om mn verjaardag te vieren J. Evelien was gezellig mee naar Kigali.

Sinds april ben ik bezig geweest als adviseur van het management van BRALIRWA (Heineken brouwerij in Rwanda) in de privatisering van de brouwerij. De overheid heeft haar 25% aandeel verkocht aan het publiek middels een beursgang. Er heeft veel tijd en energie in het voorbereidende werk gezeten, waarbij ik altijd samen met het management optrok.

Het feest afgelopen maandag bestond uit twee gedeelten; (1) de officiële opening van de beurs en de eerste handel in het aandeel (ticker BLR) en (2) een cocktail feestje in de avond. Uiteraard hebben we beide feestjes niet gemist.

De beurshandel in Rwanda gaat nog iets minder geavanceerd dan in Nederland, geen Alex of BinckBank waar je online aandelen kan kopen en verkopen. Gewoon ouderwets je handelaar bellen, die dan fysiek op de beursvloer gaat kijken of er een andere partij is waarmee je zaken kan doen. Al met al werkte dit goed de eerste dag, de koers is gestegen van Rwf 136 naar Rwf 235! De beursgang kan dus officieel een succes genoemd worden.

Met de lunch werd ik verrast door een rijkelijk versierde kamer, inclusief slingers, een taart met kaarsjes en cadeautjes! Erg leuk en de taart was lekker (gelukkig waren we in Rwanda en niet in Kenya, daar hebben ze het taart bakken nog niet echt begrepen). Nu begon ik me pas écht jarig te voelen…

‘s Middags het softdrink gedeelte van de brouwerij in Kigali aan Evelien laten zien (de vorige keer werkte deze niet omdat er werd schoongemaakt) en door naar het cocktail feestje. Wederom omringt door ministers en andere belangrijke mensen werden er lovende woorden gesproken over het proces en de samenwerking. Onder het genot van een biertje (wijn was er wel, maar is onhandig om bij de beursgang van een bierbrouwer te drinken…) was het een erg mooie afsluiting van het project.

Om m'n verjaardag helemaal compleet te maken hebben we romantisch met z'n tweeën gegeten, in kaarslicht met uitzicht over Kigali. Al met al een bijzondere verjaardag om niet te vergeten.

Simon