zondag 29 augustus 2010

Historische gebeurtenissen



Vrijdag was een hele speciale dag in Kenia. De nieuwe grondwet werd officieel ingevoerd. Iedereen was vrij en een grote menigte was op de been om bij deze historische gebeurtenis bij te wonen. Men vergeleek deze dag met de onafhankelijkheid dag in 1963. Alle lijnen op de straten zijn opnieuw geschilderd en het leger heeft de hele week in het park geoefend met marcheren. Tegelijkertijd was het de eerste dag van de Maker Faire. Niet zo handig dat dit samen viel, maar de overheid had dit pas twee weken geleden bedacht, dus konden we er geen rekening mee houden. Helaas kon ik niet bij deze historische gebeurtenis aanwezig zijn, Simon is er wel heen geweest en heeft het bovenstaande filmpje gemaakt.

In de tussentijd werd op het grasveld op het terrein van de Universiteit van Nairobi innovatief Kenia samengebracht. Door de new constituition was het in het begin rustig, ook doordat veel wegen afgesloten waren. Maar vrijdag middag en zaterdag was er een goede opkomst en een inspirerende sfeer.

Wordt vervolgd......

maandag 16 augustus 2010

Maker Faire Africa!


27 en 28 augustus is de Maker Faire!! Afgelopen weken ben ik opzoek gegaan naar Keniaanse makers. Designers, kunstenaars en ander soortige makers. De Maker Faire is een evenement die innovatie in Afrika stimuleert en een platform creëert voor om makers met elkaar en de business world in contact te laten komen. Wie in de buurt is, is van harte welkom om te komen!

Meer info op: www.makerfaireafrica.com

Ik wil jullie vast een klein voorproefje geven.....

Brillen: Cyrus Fotografie: Sylvia

Bakstenen van gebruikte flessen: Kitengela glass

Dieren gemaakt van oude slippers: Uniqueco

Traditionele potten met een nieuw design: Christine

Plastic fashion: Sanna


Voor meer info over deze en andere makers is binnenkort te vinden op de website van de maker Faire!

zondag 15 augustus 2010

Wisseling van de wacht.

Afgelopen weekend was het een komen en gaan van mensen. Hanja (in het midden van de foto met rode trui) is terug naar Nederland. Ze heeft een half jaar bij Nairobits/Mamabits gewerkt en mij wegwijs gemaakt in Nairobi en bij Nairobits. We deden super veel dingen samen, Nairobi zal wel een beetje veranderen zonder haar... Voor haar afscheid hebben we deze foto gemaakt van (bijna) al onze collega's, zijn we uit eten geweest met z'n allen en tot laat in de avond gedanst. Ook Ariane is terug naar NL. Zij heeft hier een half jaar gestudeerd en haar bachelor scriptie geschreven. Hun afscheid was reden om veel te veel uit te gaan en te weinig te slapen. Het voelde een beetje als in m'n studenten tijd. Nachtjes doorhalen enzo... omdat we twee dagen achter elkaar tot laat uit zijn gegaan en vervolgens 's ochtends vroeg (5:30u) naar het vliegtuig zijn gegaan om ze weg te brengen.

Zaterdag avond zijn Harry en Bart aangekomen in Nairobi, zij gaan Mount Kenia beklimmen en als het goed is een nieuwe route openen. De avond dat ze aankwamen was er een afscheids feestje van nog een Nederlands meisje, Marjolein, die terug naar NL gaat. Zij heeft hier 4 jaar gewoond en is getrouwd met een Keniaan. Haar man had een surprise feest georganiseerd. Harry en Bart vielen met hun neus in de boter en hebben zich bijzonder goed vermaakt, met alle billen schuddende Keniaanse vrouwen.... ;-)
Vanmorgen zijn ze vertrokken richting Mount Kenia. Ze boden aan dat ik met ze mee kon gaan, helaas kan dit niet door de werk-verpichtingen hier. Erg jammer. Maar hoop dat ik de berg op een ander moment kan beklimmen.

donderdag 5 augustus 2010

YES


Gister waren de verkiezingen! Het referendum voor de nieuwe grond wet... Iedereen was vrij zodat niemand een excuus had om niet te stemmen. Vanmorgen heb ik al mijn collega's gecheckt op een blauwe pink (die wordt gekleurd met watervaste stift als je gestemd hebt). Vanmiddag zijn de meeste stemmen geteld en is de constitutie aangenomen met bijna 70 % YES. Groot feest dus! Nu hopen dat het verder rustig blijft, maar we verwachten in Nairobi geen problemen.

zondag 1 augustus 2010

Mijn 1e safari

De eerste van de big 5 is in de pocket. Gister ben ik met Simon en Hanja, collega van butterfly works, naar Nairobi National Park geweest. Dit park ligt tegen Nairobi aan en is ongeveer een half uur vanaf ons huis (zonder files). Het is een van de weinige plekken in Kenia waar de zwarte neushoorn voor komt. Hanja is de afgelopen maanden veel safari geweest, maar de neushoorn stond nog niet op haar "lijstje". Na het hele park uitgekamd te hebben heeft een van de 81 neushoornen zich niet vertoond. We hebben wel heel veel andere hele mooie dieren gezien en mijn 1e "big 5', een buffel. Hieronder staat ie op de foto, beetje onduidelijk, maar het is er toch echt een...


Rond 6 uur waren we bij een uitgang aan de andere kant van het park, net voordat het donker zou worden, om half 7, wilde we het park verlaten. Helaas was deze poort gesloten en moesten we het hele park weer door moesten naar de hoofd uitgang. Er was lichte paniek omdat op het bonnetje stond dat het park om 18:00 dicht zou gaan. We hadden alleen het kaartje uit de lonely planet bij ons, die erg onduidelijk was. Na een tijdje ronddwalen kwamen we op een picknick plaats een auto tegen waar een heel gezin in gepropt zat. We hebben hun uiteindelijk gevolgd en na wat interessante kleine zandweggetje zijn we bij de uitgang gekomen. We konden gelukkig nog naar buiten. De bewaker was gelukkig makkelijk ervan te overtuigen dat we echt geprobeerd hadden voor 6 uur het park te verlaten.

Nog een paar foto's van de dieren die we hebben gezien:


1 maand

We zijn hier nu al weer bijna een maand en ik zal even een update geven over ons leventje hier.
Na 3 dagen rondrijden door Nairobi en meer dan 15 appartementen gezien te hebben, zijn we drie weken geleden verhuisd naar ons nieuwe stulpje. Het kostte even tijd om iets te vinden wat niet al te duur was, geen tl licht had en waar we ons beide prettig bij voelde. We wonen nu in een appartementen complex met bijna alleen maar witjes en veel Nederlanders die kinderen adopteren. Die moeten hier een half jaar wonen voordat ze het kind mee mogen nemen. Desondanks is het een fijn nieuw huis! Met een fijn balkonnetje en een extra slaapkamer voor als we visite krijgen... Dus mocht je in de buurt zijn...

Woonkamer


Komende woensdag is er een referendum over de nieuwe grondwet. Deze dag is uitgeroepen als nationale vrije dag zodat iedereen de hele dag de tijd heeft om te gaan stemmen. Vandaag waren er grote 'Ja' en 'Nee' bijeenkomsten. Na de vorige verkiezingen in 2007 is het behoorlijk uit de hand is gelopen. Iedereen hoopt er op dat het nu rustig blijft. Op de radio roepen ze iedereen op peaceful te gaan stemmen.



Vandaag hebben we post-election-boodschappen gedaan. Mocht het toch onrustig worden hebben we wat extra eten en drinken in huis... En we hebben genoeg popcorn ingeslagen, voor het geval we dagen lang films moeten gaan kijken als we het huis niet uit kunnen.... Hopelijk is het niet nodig en hoeven we alleen op de verkiezingsdag thuis voor de buis te blijven.

Ik ben hier aan het werk voor Butterfly works. Dit is een “social design agency” uit Amsterdam die veel internationale projecten initiëren en uitvoeren, op het gebied van innovatie, nieuwe media, design en educatie. Een van de projecten die ze hebben opgezet is de in Nairobi gevestigde Nairobits. Dit is een 'digital design school' voor jongeren uit de sloppenwijken. Meestal werk ik vanuit het kantoor van Nairobits (Mamabits).



Op het moment ben ik met twee projecten bezig.
Ik ben bezig met de promotie van een spel voor op de mobiele telefoon, 'geth2o game'. En voor 'Maker Faire Africa' ben ik Makers aan het zoeken die innovatief werk maken. Ik ben bij diverse kunstenaars en designers in en rond Nairobi op bezoek geweest. Het is heel handig dat ik gebruik kan maken van de auto en Tony. Hij kent Nairobi als z'n broekzak en laat ons wennen aan het verkeer. Na de eerste week zijn we zelf gaan rijden en zit Tony op de bijrijdersstoel. Simon is al iets meer gewend aan het kamikaze-verkeer dan ik, maar het gaat toch al behoorlijk goed om de auto op kruispunten er tussen te wurmen...

Naast deze werkzaamheden ben ik nog opzoek naar ander werk. Ik heb al verschillende leuke projecten gevonden, er is alleen helaas vaak geen budget. Hopelijk vind ik binnenkort iets leuks.

Volgende keer iets over ons 1e safari avontuur...