donderdag 30 september 2010

Building Bridges Ceremony - the movie

Building Bridges Peace Campaign from Butterfly Works on Vimeo.



Kim van Butterfly Works en ik hebben deze reportage gemaakt van de Building Bridges Ceremony.

zaterdag 25 september 2010

Simon's nieuwe hobby...

Uitslag van de Poll!

Dank voor jullie stemmen, we zullen jullie advies meenemen in het auto zoek proces...


Simon is al weken opzoek naar een auto waar we mee op reis kunnen. Help jij hem door deze fase heen.... Stem dan hierboven op de auto die het meest safari proof is...

Om een beeld te geven van de auto's:

Land Rover Defender 110

Toyota Landcuiser 70-series

Toyota Landcruiser Prado Box

Land Rover Discovery

Maakt niet zo veel uit, als het maar 4 wielen heeft...

dinsdag 21 september 2010

Building Bridges Ceremony


Gister avond was in de Ihub (een plek waar nieuwe media een podium krijgt) de ceremonie van Building Bridges. Building Bridges is een platform waar peace projecten in Kenia op de kaart gezet worden. 600 projecten hebben zich tot nu toe aangemeld, waarvan 3 projecten gister een award hebben gekregen. http://www.buildingbridges.co.ke/joomla/ De opkomst was groot en er was hoog bezoek, naast de Nederlandse deputé ambassadeur was Tekla Chemabwai (Keniaans olympisch atlete) aanwezig. We hadden zelfs live verbinding met het butterfly kantoor in Nederland. Er werd gesproken over vrijheid die niet vanzelfsprekend is, zeker met de post election violence van 2008 vers in het geheugen gegrift. Vrijheid is iets waar je aan moet werken en daarom is het zo belangrijk om de peace initiatieven te belichten!

zondag 19 september 2010

Ouders op bezoek en verjaardag

(Veel van onderstaande foto zijn door mijn vader genomen, waardoor hij er helaas niet op staat)

Een week geleden zijn mijn ouders aangekomen in Kenia om ons op te zoeken en het land te zien. De eerste ochtend zijn we direct naar Mombasa gevlogen en zijn we met een huurauto naar de mooie stranden van Diani gereden. Waar we overnachtten in soort boomhutten tussen de apen.

Mombasa is de tweede stad van Kenia en gebouwd op een eiland. Het heeft een grote binnenhaven tussen het eiland en het vaste land, hierdoor is het de belangrijkste havenstad van Kenia. Zaterdag werd Suikerfeest gevierd. Omdat het merendeel van de bevolking aan de kust moslim is, was er een grote groep mensen op de been en hadden de meisjes schitterende prinsessen jurken aan.

We zijn een dag in Mombasa geweest en alles gezien wat de Lonely Planet adviseert. Eerst hebben we Fort Jezus bewonderd, een fort gebouwd door de spanjaarden en portugezen in 1593 en vervolgens een wandeling gemaakt in de oude stad.

Fort Jezus en de oude stad

Het is de eerste keer dat m'n ouders in Afrika zijn. Het is interessant om te merken over welke dingen zij zich verbazen, die voor ons niet meer opvallen.

Terug in Nairobi heb ik ze zo veel mogelijk laten zien, naast toeristische attracties hebben we ze meegenomen naar ons werk en andere plekken waar we vaak komen. Het is fijn dat ze zo een beter beeld hebben hoe wij hier leven. Nairobi is een stad van uitersten, er is veel armoede maar je kunt ook leven in extreme luxe. Zo zijn we vanuit het business centrum waar Simon werkt, waar iedereen in pak loopt, naar mijn werk in Kibera gegaan. Ik geef hier een dag per week filmles bij Kibera News Network. Een van de studenten heeft mijn ouders meegenomen de wijk in en naar een project waar ze sieraden maken van bot.

Kibera en het project met de sieraden van bot

Afgelopen donderdag was ik jarig. Ik vond het heel bijzonder dat mijn ouders er waren om dit met mij te vieren! Gister heb ik met hulp van studenten uit Kibera een feest georganiseerd in de tuin van ons appartementen complex. Naast de beroemde chocolade taart gemaakt door mn moeder, hebben een aantal veel zorg en tijd gestoken in het maken van chapati's (soort pannenkoeken zonder melk en eieren), stew (vlees) en rijst. Het was erg gezellig en we hebben met z'n allen gedanst. Ik vond het erg leuk om op deze manier een feestje te vieren met mijn nieuwe vrienden, collega's en buren.

Vanmorgen hebben we m'n ouders uitgezwaaid. Ze gaan met een georganiseerde reis door Kenia, waarbij de Mount Kenia en diverse Nationale parken aandoen.

Iemand geïnteresseerd?

Een van de jongeren die ik les geef in Kibera is opzoek naar een vriendin. Hij heeft specifieke eisen. Hier onder is te lezen waar hij naar opzoek is...

Op safari

(bijdrage van Simon)

Twee weken geleden zijn we op safari geweest naar Masai Mara... Anderhalve dag rondgereden in onze X-trail, echt supermooi. Ondanks wat schaafwondjes aan de onderkant van de auto, niet vast komen te zitten, geen lekke banden en niet noodgedwongen in de auto hoeven te slapen... Op sommige punten wel een beetje te toeristisch, maar het park is zo groot dat je soms ook gewoon naast de leeuwen staat in je uppie in the middle of nowhere... Uren rijden zonder iemand te zien lukt ook nog, dus het viel ons al met al niets tegen. Aan de andere kant begrijp je waarom de dieren aan het uitsterven zijn danwel wegtrekken uit Mara, het is gewoonweg te druk met toeristen. Er rijden veel auto's rond en men heeft weinig respect voor de dieren, lees: als je wat ziet dan stuur je er gewoon direct heen en rijd je door de savane naar de leeuw of olifant, paden zijn voor in de stad...

Wildebeasts trekken door Masai Mara


De grote trek bevind zich op dit moment in Mara, miljoenen wildenbeesten die daar een beetje rondlopen en grazen. Echt bizar hoeveel dieren daar nu zijn op dit moment. De roofdieren zijn danook allemaal nogal dik, er is namelijk eten genoeg :-)) Maar dit natuurverschijnsel blijft toch wel erg apart. De oversteek over de Mara-River hebben we gezien, echter was het een kleine groep die overstak. Dus weinig spectaculair deze keer. Verwachting is dat ze in oktober weer wegtrekken, dan willen we er nog een keer heen... (het is 4 uur rijden, dus prima te doen voor een weekend...).

Bijgevoegd wat mooi plaatjes van het avontuur!



Vervolg Maker Faire Africa

Zoals ik al aangaf, de maker faire was een succes. Twee dagen lang konden bezoekers genieten van de mooie en innovatieve creaties die in Afrika gemaakt worden. De projecten die gepresenteerd werden liepen erg uit een. Van een stoplicht op zonne-energie en een alarm systeem die met je mobiel te bedienen is, tot fashion design van plastic en brillen van gevonden voorwerpen. Alle projecten zijn te bekijken op de website Match a Maker: www.matchamaker.info . Die gemaakt is zodat ook na de Maker Faire de makers een platform hebben om hun werk te presenteren. Zoals de naam van de website doet vermoeden, is het ook een plek om de makers te matchen aan het bedrijfsleven of anderen die ze een stap verder kunnen helpen.

Match a Maker website

Samen met Brian en Caroline (hier onder op de foto) heb ik de GetH2o game gepresenteerd op de Maker Faire. De GetH2o game is een spel op mobiel en een bordspel waarbij je je bevind in de Ghetto en je moet zorgen dat je voldoende water (H2O) hebt, je huizen en voorzieningen bouwt en je community blij is. Het spel is ontwikkeld met jongeren uit de sloppenwijken en heeft peacebuilding als achterliggend doel. Tijdens de twee dagen van de Maker Faire konden bezoekers de game testen (en een evaluatie formulier invullen), het spel op hun eigen mobiele telefoon krijgen en waren we opzoek naar Partners die ons kunnen helpen de game te verspreiden en verder te ontwikkelen.De reacties waren erg positief en we hebben gesproken met mensen van diverse bedrijven en instituten die ons verder willen helpen. Als je ook het spel op je mobiel wilt of er meer over wilt lezen ga dan naar de website: http://geth2ogame.com/wp/


Tijdens de twee dagen werden workshops gegeven door Butterfly Works, zoals Crafting peace en Solar makers. De week voor de Faire heb ik de Butterfly's geholpen met het voorbereiden van de workshops, het uitdenken van de expositie en het kopen van alle benodigde spullen.
De expositie bestond uit ongeveer 10 vogels gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld.

Crafting Peace Expositie

Gekoppeld aan deze expositie werden workshops gegeven voor kinderen, waarbij ze hun eigen Peace bird konden versieren voor iemand die speciaal voor ze is.
Meer hier over is te lezen op de websites van de projecten:

Crafting peace:
http://www.craftingpeace.com/ ,
http://www.craftingpeace.com/index.php?option=com_content&view=category&id=3&Itemid=3


Crafting Peace Workshop


Ook de Solar Maker Workshop was een succes! Jongeren uit verschillende sloppenwijken waren uitgenodigd om hun eigen solar lamp te maken met een huis van gerecycled materiaal. In totaal zijn 80 jongeren met een zelf gemaakte lamp en een certificaat naar huis gegaan. Meer hierover is te lezen op de Solar Maker Website:
http://www.solarmakers.biz/
http://www.solarmakers.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=22

Solar Maker Workshop